Spela på Esport

Spela på Esport

Varmt välkommen till EsportsAdvisers Guide Om Esport! Här hittar du spelbolag, bonusar och allt du kan behöva för att betta på esport. En helt ny värld har öppnat sig sedan esporten har blivit en accepterad underhållning världen över. Behovet av esports-fokuserade sidor och bra erbjudanden har ökat, vi kommer därför att hela tiden uppdatera dig om de senaste inom esport betting. Varje dag, året runt.

Skrivet av: Adam Larsson

Topplista: Spelbolag med esport

Vår lista uppdateras hela tiden.

casumo logo Casumo 100 kr extra freebet
betsson logo Betsson Stort utbud + 100 kr
Bethard Ett populärt spelbolag
scandibet logo Scandibet Höga odds & brett spelutbud
MrGreen 1 Free Bet värd 100 kr
unibet logo Unibet 100 kr gratisspel på E-Sport
888 sport logo 888 Sport 100 kr bonus
pixelbet logo Pixel.bet 100 kr bonus + esport experter
betway logo Betway Officiell huvudsponsor: NIP

Vilka esporter går det spela på?

Du kan spela på en mängd olika esporter. Vi har ingen favorit utan vi tycker helt du ska gå på det spel du tycker är roligast att kolla på. Mängder av matcher streamas varje dag på Twitch. Vilket gör det möjligt för dig att hela tiden hitta något underhållande att kolla på men även krydda till med ett bet. Om du inte har spelet på esport tidigare kommer här en kort introduktion till de populäraste spelen och hur bettingen fungerar.

CS:GO

Det absolut populäraste spelet på internet just nu är CS:GO. Där spelar två lag mot varandra och gör upp bäst av 30 rundor. Antingen eliminerar du motståndaren eller utför du ditt uppdrag för respektive lag. Vilket för det ena laget är att planera en bomb. Och det andra laget ska då försöka att desarmera samma bomb.

Du som vill spela och betta på CS:GO kan såklart spela på vilket lag som vinner. Men, det finns även en uppsjö av andra roliga spel som te.x. vem som vinner första runda. Surfa in på respektive spelbolag för att se exakt vilka spel de erbjuder men vi är helt säkert på att du kommer finna det underhållande.

League of Legends

Ett mycket populärt spel att spela på är League of Legends, också kallat LoL. Här spelar man i två lag men tillskillnad från CS:GO styr du din gubbe ovanifrån och inte direkt i gubben. Också kallat First-Person Shooter. Spelet går ut på att man ska döda den andras bas och tycka laget tillbaka till sin start. Kartan består av flera gångar där motståndarna möts på vägen till respektive bas.

Spela och betta på LoL är riktigt roligt och idag är det vanligaste att man spelar på vilket lag som vinner. Vi har inte korrekt information om det går att spela live ännu.

Overwatch

Detta fartfyllda spel är mycket roligt att kolla på. Här tävlar man i lag och varje spelar väljer en hjälte att spela. Hjältarna har olika egenskapar vilket gör spelet dynamiskt. Det gäller däremot i grund och botten att skjuta ner varandra och göra så mycket skada som möjligt. Om du vill betta på Overwatch så gör man det genom att spela på ett lag. Du får odds beroende på hur spelbolaget har värderat matchen.

StarCraft 2

Eliten spelar StarCraft 2 1 mot 1. Varje spelare ska försöka bygga upp en arme med en bas. Sen är det, likt LoL, högst upp på listan att förstöra motståndarens bas. Det finns även flera raser med olika unika sätt att spela på, spelaren väljer själv efter önskemål. Det som gör StarCraft till ett fantastisk spel är att det också innefattar en ekonomi spelaren behöver bygga upp.

Att betta på StarCraft är riktigt roligt och här erbjuds traditionell match-betting men även roligare varianter du kan spela på när spelet är igång. Så kallad live betting.

Dota 2

Defence of the Ancients 2, mest kallat Dota 2, är ett datorspel som först dök upp i Sydkorea på 90-talet. Idag är spelet mycket populärt och kollas av flera miljoner människor varje dag. Spelet spelas i två olika lag där målsättningen för båda är att förstöra motståndarens bas. För att ta sig till motståndarens bas måste man först ha ner och förstöra murar, torn och ha död på sina motståndare. Båda lagen har samma målsättning så det kommer hela tiden att utspela sig en kamp längst med banan.

När det gäller betting finns det flera klassiska upplägg som bästa spelare och vinnare. Att lägga spel på Dota 2 är spännande och spelet är väldigt roligt att följa i stora gäng framför TV:n en lördag.

Steg-för-steg: Hur du kommer igång

Att börja betta på esport är mycket enkelt och du behöver inte alls vara något proffs på varken spel, esport eller teknik. Hela processen består av ett par steg och vi kommer nedan guida dig igenom det hela. Inom loppet av några minuter kommer du besökt en spelsida, skapat ett konto och lagt ditt första spel på en esportmatch.

välj esport betting sidor

1. Välj spelbolag

Börja med att jämföra de spelbolag med esport betting i vår lista över. Listan uppdateras kontinuerligt så du kan vara säker i att de spelbolag som listas också är aktuella och bra.

skapa konto illustration

2. Skapa konto

Efter att du har valt rätt spelsida är det dags att skapa ett konto och logga in. Denna process är idag mycket enkelt och det räcker med att du skriver in ditt personnummer och bekräftar med Bank-ID. Det hela är sedan klart, du har skapat ett konto och är nu redo för att sätta in pengar. Pengarna sätter du in med olika betalningsmetoder som VISA, MasterCard och Trustly.

börja spela på esport

3. Spela på Esport

Sist, men absolut inte minst, ska du lägga ett spel och betta på esport. Det finns massor av matcher som går hela tiden. Ett knep kan vara att kolla in twitch för att se vilka matcher som spelas just nu.

Esport Betting Bonus

Har du någonsin funderat på en esport betting bonus? Om ja, då har du kommit till rätt sektion på vår sida. En esport betting bonus är gåva och bonus från ett spelbolag som gör att din första insättning maximeras och ibland flerdubblas så att du kan lägga flera spel. På vår sida EsportsAdviser.com har vi listat spelbolag som erbjuder båda esport och bonusar. Du hittar respektive spelbolag och deras erbjudande i listan högst upp på sidan.

Om du inte har bestämt dig om du vill ta en bonus för din esport betting kan vi berätta lite mer. Det är inte så att spelbolaget ger dig gratis pengar utan dina extra pengar har ofta ett omsättningskrav. Omsättningskravet är ett krav som innebär att du måste använda dina extra pengar ett utsatt antal gånger innan du kan ta ut det. En bonus ska man inte se som gratis pengar utan som en gåva för att testa fler spel hos ett casino eller spelbolag. Så när du får en bonus för esport betting kan du testa att spela på både CS:GO, LoL, Overwatch och StarCraft istället för bara lägga ett spel på CS:GO.

Är du däremot riktigt fokuserad på att vinna pengar och kunna ta ut dina pengar snabbt vid vinst. Då ska du hoppa en bonus och istället använda ett spelbolag som erbjuder insättning utan bonus och snabba uttag. T.ex. SpeedyBet.

Bästa esport betting bonusarna

casumo logo Casumo 100 kr extra freebet
betsson logo Betsson Stort utbud + 100 kr
Bethard Ett populärt spelbolag
scandibet logo Scandibet Höga odds & brett spelutbud
MrGreen 1 Free Bet värd 100 kr
unibet logo Unibet 100 kr gratisspel på E-Sport
888 sport logo 888 Sport 100 kr bonus
pixelbet logo Pixel.bet 100 kr bonus + esport experter
betway logo Betway Officiell huvudsponsor: NIP

Esport Betting Tips

Om du är intresserad av tips för din betting på esport kommer här några goda råd. Kom däremot alltid ihåg att spel ska ske ansvarsfullt och det är du själv som gör bedömningen om ett spel är bra eller inte. Men, här kommer lite tips:

Det viktigaste tipset vi har är att kolla statistiken noga. Esport erbjuder mer statistik än andra sporter då det sker i en värld med datorer. Det innebär att både spelet och spelbolagen kan samla enorma mängder data som sedan kan presentera som matnyttig information för dig som spelare. Så, kolla alltid sektionen för statistik. T.ex. kan det vara så att ett lag alltid förlorat mot ett annat. Men, för den som kollar noga kan se att det varit riktigt nära och att laget är riktigt duktiga på t.ex. den kartan matchen utspelar sig på. Det gäller helt enkelt att hitta avvikelser i statistiken som är till din fördel.

Ett annat bra tips är att verkligen fundera vad du tror. Det är lätt att kolla sig blint på höga eller låga odds. Vänd dig istället inåt och fundera på vad du vet om de båda lagen eller spelarna. Om du tycker att ett lag är bättre än ett annat även fast oddsen säger tvärtemot kan din känsla vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Spelbolag med Esport

Allt fler och fler svenska spelbolag börjar erbjuda spel för Esport. Vi såg en trend på detta redan tidigt 2012 men marknaden har sedan dess mognat enormt och idag finns bra odds, roliga spelmöjligheter och en spelform fylld av spänning. Antalet spelbolag med esport har vi inget exakt tal på men det handlar garanterat om fler än 15 stycken. Sedan 1 januari 2019 måste spelbolag ha svensk licens för att erbjuda spel på nätet, det gäller alltså även för esport. Så antalet spelbolag med esport kan ha minskats något sedan dess.

När det väl kommer till de spelbolag som erbjuder esport som spel kan de olika spelen i sig skilja sig något åt. Unibet t.ex. erbjuder CS:GO, Overwatch, LoL och StarCraft. Vi skriver recensioner om varje spelbolag där du kan läsa vilka spel respektive spelbolag erbjuder.

Några seriösa spelbolag med e-sport:

 1. Unibet
 2. Pixel.bet
 3. Betsson
 4. NordicBet

esport betting

Betta på esport

Det kallas ofta för en konstform att betta på esport. Dels för att det är stor variation i vilka lag som i perioder är bäst. E-sporten präglas nämligen av mycket form hos respektive spelare, samt hur känslan i laget är i stunden. Utöver detta kan det även vara en utmaning när det kommer till att förstå spelet och hur snabbt det kan svänga samt variationen beroende på vilket lag, vapen eller karta som spelas.

Vi kommer nedan förklara några vanliga alternativ när det kommer till att betta på esport. Givetvis pratar vi om de olika odds som presenteras hos spelbolagen.

Vinnare

Precis som i en fotbollsmatch kan du spela på vilket lag eller spelare som vinner en match i esport. Oddsen presenteras i decimalform vilket innebär att oddsen på att NiP vinner i CS:GO är t.ex. "2.3". Satsar du då 100 kronor får du tillbaka 230 kronor om de vinner.

Antalet kartor

I många datorspel spelar man kartor, även ibland kallade banor. Varje bana är en egen match och i populära spel som CS:GO spelar man bäst av tre kartor. I praktiken innebär det att först till två vunna kartor vinner hela matchen. Något som är vanligt att betta på i detta sammanhang är om matchen går till tre kartor eller inte.

Kartspel

Likt hur många kartor ett lag vinner går det även att betta på specifika kartor, även kallat kartspel. Detta fungerar inte likadant och har ingenting med antalet att göra utan snarare specifika händelser. I spel som CS:GO kan du spela på hur många rundor som krävs samt vem som vinner första rundan. Och såklart vem som vinner hela kartan, de vill säga den omgången utav hela matchen.

 

Handikapp resultat

Att spela på handikapp fungerar i praktiken likadant som att välja vem som vinner en esports-match men med ett visst handikapp. Ett handikapp kan vara placeras både positivt och negativt samt före respektive lag. Låt oss säga att NiP möter Fnatic. Ett spel på att NiP får handikapp -1,5 innebär att de kommer starta matchen med -1,5 i rundor, dvs NiP: -1,5 / Fnatic: 0 istället för  NiP: 0 / Fnatic: 0. För den verkliga matchens skulle och för att ditt spel ska gå igenom behöver NiP då vinna med fler än en runda.

På samma sätt kan du spela ett positivt handikapp vilket innebär att det laget du spelar på börjar med 1,5 extra rundor. Och där med har större sannolikhet att vinna matchen enligt ditt spel.

Esport live betting

Live betting är en form av spel som sker under tiden en match utspelar sig, de vill säga live. Esport live betting ger väldigt mycket action är en mycket uppskattad form när det kommer till spelare som älskar esporten. Under en match och bettar live känns det som du befinner dig mitt i centrumet och kombinationen av att kolla på en väldigt intensiv match men lite större "stakes" i form av betting är en perfekt kombination för den som gillar spel.

När vi pratar om esport live betting är det mer konkret att du bettar på vem som har flest "kills" kommande runda, vem som lägger ner bomben på bombplatsen eller vem som faktiskt presterar bäst. Ja, möjligheterna är många. Sådana in-play spel som det också kallas kräver däremot din fulla uppmärksamhet då spelen kan vara över inom loppet av några minuter.

Betta med skins (CS:GO)

Man skulle kunna säga att startskottet för att betta på esport inte handlade om pengar, utom om "skins". Skins är något du kan använda i Counter Strike för att förändra och göra sina vapen snyggare. Alltså inte att addera vapen utan endast förändra utseendet. Efterfrågan på dessa skins ökade snabbt och runt om i världen dök det upp olika lotterier och tävlingar för att snabbt och med lite tur komma över dessa.

Efter ett tag satte sig Valve (skaparna av CS:GO) sig emot detta vilket indirekt lät ungdomar "gambla". Kort därefter började sidorna försvinna och idag är de ett minne blott. Men i detta skapades en efterfrågan på reglerad ordentlig betting på esport.

Sedan dess har efterfrågan och utbudet vuxit tillsammans och du kan idag välja över 50 spelbolag som erbjuder esport odds. Antalet vuxna som kollar på matcher av esport är miljontals och de som vill sätta lite extra krydda på matcherna är lika många.

säker esports betting

Säker esport betting

Spel i Sverige är idag säkert när du väljer licenserade spelbolag. Det innebär att man har genomgått kontroller och blivit beviljade att bedriva spel i Sverige enligt Spelinspektionen. Ett stort fokus ligger på spelansvar och måttfullhet. Måttfullhet är ofta något du som spelar möter i mängden erbjudanden, bonusar och spelmöjligheter.

För dig intresserad av esport betting är det ett klokt val att välja spelbolag med svensk spellicens för att spela så tryggt som möjligt. Alla spelbolag på vår sida har licens och genom att använda vår jämförelse och rekommendationer kommer du slutligen att hamna hos ett tryggt alternativ.

Förutom spelansvaret finns det fler apsekter som avgör hur säkert du kan betta på internet. Några av dessa är t.ex. betalningsmetoder och verifiering av uppgifter.

Säkra betalningsmetoder

Om du vill känna en stor trygghet i dina insättningar och uttag till spelbolag med esport gäller det att välja säkra betalningsmetoder. Ofta har de licenserade spelbolag som vi listar uteslutande säkra sådana men vi kan nämna några bara för att göra det extra tydligt:

 • Swish
 • VISA / MasterCard
 • Trustly

Säkra uppgifter (BankID)

Ytterligare en aspekt är att dina uppgifter stämmer och dels är säkra på stället. En nyckelpunkt i begreppet är att spelbolaget använder BankID för att samla in din information och på så sätt får 100% korrekta uppgifter som till 100% verkligen är du. På så sätt riskerar du inte att eventuella vinster fastnar och inte kan bli utbetalda, vilket kan hända om spelbolaget inte har verifierat att du är du.

 

Turneringar & LAN för esport

De största och bästa möjligheterna att spela på esport är vid stora turneringar, mästerskap och LAN. Människor från hela världen söker sig till dessa, antingen digital eller på plats. Skillnaden mellan turneringar och LAN är att LAN så är vanliga, dvs inte professionella, spelare och på plats med sina datorer. Exempel på ett stort LAN är Dreamhack.

Turneringarna däremot drar endast professionella spelare och ofta är det så kallade "invitational only" vilket innebär att spelarna måste få en inbjudan. Dessa spelare som blir inbjudna är ofta de som även är med på världsrankingen, som enskild individ eller lag. Anledningen till att lag åker till dessa turneringar är för att vinna stora prispengar men även bredda sitt varumärke.

Stora turneringar och LAN:

 • LoL World Championship - Den absolut största turneringen för spelet LoL (League of Legends)
 • ESL - Electronic Sports Leauge
 • IEM - Intel Masters
 • WESG - Världens största Starcraft 2 turnering
 • Fortnite World Cup - Världsmästerskap i Fortnite

esport i Sverige

Esport i Sverige

Sverige är ett land som genom alla år har legat långt fram inom E-sport. Det kan låta udda men likt med housemusik har vi skapat en perfekt kluster för att utveckla unga talanger till att bli mycket duktiga. Först ut var HeatoN och de kända Ninjas In Pyjamas, som revolutionerade esporten under tidigt 2000-tal.

Sedan dess har det vuxit fram fantastiska spelare, talanger och lag inom olika spel som Dota 2, Fortnite och CS:GO. Idag är bland de största stjärnorna i världen svenskar och bara för att nämna några känner du säkert igen Potti, GeT RighT och Theo Ferrer.

Från och med 2016 finns även något som heter Svenska E-sportförbundet. Deras målsättning är att utveckla det professionella tävlandet i datorspel. Det handlar konkret att ta vara på den kunskap och kompetens som finns inom svenska e-sportvärlden. Genom att samla organisationer (under riksförbundet) och medlemmar  kan man arbeta mot att ge esporten en legitim plats i samhället. En plats där vuxna och ungdomar tillsammans satsar för att utveckla sporten.

Framtiden i Sverige

Vi ser väldigt positivt på framtiden för e-sport i Sverige. Landet fortsätter att skörda flera proffs och intresset bland ungdomar och vuxna ökar stadigt för varje år som går. Under 2021 tror vi att Elitserien kommer att få sig ytterligare ett lyft, vilket resulterar i flera bra matcher att kolla på. Alla stora turneringar som tyvärr varit inställda under 2020 kommer förhoppningsvis att bli av, som t.ex. DreamHack Masters.

Sammanfattning

Oavsett val av spel, spelbolag eller bonus är betting på esport en fantastisk underhållningsform. Vi rekommenderar dig att hitta ett spelbolag som har stort utbud av odds på esport för att inte bara kunna spela på de allra största matcherna. Tänk även igenom vilket spel du kan, för det gör bettingen mycket roligare.

Källor

Vår expert

Adam Larsson
Esport-expert

Adam är EsportsAdviers redaktörer och expert inom området E-sport. Med lång erfarenhet som tidigare professionell CS 1.6-spelare samt ett aktuellt intresse utav spel tillför Adam vår webbplats knivskarpa analyser och tydlig kunskap inom respektive område.